Първият вицепремиер Рустам Темиргалиев заяви пред журналисти, че референдумът за бъдещия статут на Крим се изтегля от първоначалната дата 30 март и ще се състои на 16 март.

Той уточни, че на референдума ще бъдат представени два въпроса - дали Крим да стане част от Руската федерация и дали да се върне конституцията от 1992 г., според която Крим е автономен регион в състава на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Украинските въоръжени сили в Крим ще бъдат смятани за окупатори и трябва да се предадат или да напуснат територията, заяви вицепремиерът на Крим.

Вижте снимки от ситуацията в Крим>>

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин е информиран за решението на кримския парламент.

Секретарят на Генералния съвет на партията "Единна Русия" Сергей Неверов определи решението като „историческо”.
Ние сме един народ, който по волята на безотговорни партийни функционери се разделя”, допълни Неверов.

Турчинов: Кримските власти работят с пистолет, опрян в главата

Проруските парламент и правителство в украинския Кримски полуостров са нелегитимни и работят с пистолет, опрян в главата, заяви и.д. президентът на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от Ройтерс.
По думите му, всички техни решения са продиктувани от страх и са незаконни.

Украинският премиер Арсений Яценюк пък заяви, че решението на Върховния съвет на Крим е незаконно и призова Русия да не признава т.нар правителство в Крим. "Крим е бил и ще остане неразделна част от Украйна", категоричен бе Яценюк.

Въоръжени мъже са попречили на военните наблюдатели на ОССЕ да влязат в Крим, предаде АФП. Експертите са блокирани на пропусквателен пункт от часове.

Кримските татари не искат да са част от Русия

Министерският съвет на Крим сключи с Татарстан споразумение за подпомагане. Спогодбата обаче не подтиква кримските татари да направят избор в полза на Русия, коментира Би Би Си, цитирана от БТА.

"Не сме подписвали никакви споразумения. Наясно сме, че властите на Татарстан са получили команда от Москва", обясни Нариман Джелял, зам.-председател на Меджлиса на кримскотатарския народ.

Кримските татари са общо към 350 000 души  и са най-сериозната опозиционна сила.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За решението на Крим за присъединяване към Русия